Anjas opskrifter
ForsideVis kategorierHistorien bagLog indOpret mig Print

Rugbrød, saftigt med surdej

Et rigtig lækkert kerne rugbrød, der holder sig friskt i op til 1 uge ad gangen. Bagt på surdej uden gær.

Mængde/antal pers: 1 stk rugbrød

Ingredienser:
 Surdej.


 start to dage før du vil bage det rigtige rugbrød.


 - 1 dl rugmel
 - 1 lille glas surdej fra feks aurion- eller
 - 1 spsk økologisk brødblanding der indeholder tørret surdej
 - 1 dl vand - eller indtil det passer med konsistensen
 - 1 stor tsk koldrørt honning




 Rugbrød:


 - ca 2 dl af surdejen
 - 5 dl vand
 - 6 dl rugmel
 - 2 dl hvedemel
 - 1 dl knækkede rugkerner (eller hvede)
 - 2 håndfulde hørfrø
 - 2 håndfulde sesamfrø
 - 1 stor spiseskefuld almindelig honning
 - 1 lille spiseskefuld havsalt
Fremgangsmåde:

Surdej:
rør det hele sammen - det skal have konsistens af lidt tyk havregrød og opbevar det i en helt ren beholder med låg på. Lad dejen stå tildækket på køkkenbordet ved almindelig rumtemperatur.
kig herefter til den hver dag og lad dig forundre over at skidtet begynder at boble og ligne almindelig hævet dej!! det lugter tilmed dejligt syrligt og sødt. Når surdejen er fuld af bobler og er hævet lidt, er den færdig.
Surdejen kan også laves uden tilsætning af færdig surdej - men det er lidt et lotteri om det lykkes eller ej. Det er samme opskrift som ovenstående.

Rugbrødet:
Rør det hele godt sammen og hæld det op i en rugbrødform - der skal være et par cm tilbage til kanten, så brødet har plads til at vokse. Min form er foret med bagepapir som jeg fugter først under hanen, så er det nemmere at arbejde med og man slipper for fedtede forme. Den overskydende dej og den overskydende surdej blandes sammen i surdejsbeholderen og tilsættes lidt ekstra vand og mel, og vupti har du den fineste surdej klar til brug til næste bagning.. hvor du naturligvis ikke skal gøre andet end at følge opskriften på rugbrødet.

brødet skal hæve med et fugtigt klæde over sig i ca 16 timer eller ind til det står op over kanten i formen. Hvis du vil time brødbagningen kan du stille den hævende dej i køleskabet natten over og så tage den ud til hævning i 8-10 timer ved stuetemperatur.

bagning: ovnen forvarmes til 190 grader ved varmeluft eller 200 grader ved almindelig ovnvarme. Brødet stikkes 20-30 gange med en pind helt til bunden af formen - mellem hvert stik dypper du pinden i rugmel. Det forhindrer dit rugbrød i at lave et løst tag.
Brødet bages 45 minutter hvorefter man slukker og lader ovn og brød køle af sammen. Lad være med at åbne ovndøren. Brødet tages ud efter et par timer, når man kan holde på det.

Efter brødet er taget ud pakker jeg det ind i det fugtige klæde. Og når det er helt koldt, putter jeg det i en plasticpose.

Opskriften er skrevet af: Juice, 01-03-2009 22:58

Andre opskrifter skrevet af Juice
Findes i følgende kategorier:  Brød Frokost 
Kommentarer fra Anja og fra andre brugere:
Anja: Har endnu ikke afprøvet denne opskrift

Tilføj kommentar
Du er bruger nr. 12179 der ser denne opskrift.